Begrijpen hoe lichaamshouding en gedrag aan elkaar gerelateerd zijn en elkaar over en weer beïnvloeden, geeft waardevolle informatie over hoe en waarom je hond reageert zoals hij reageert in bepaalde situaties. Dit kan nuttig zijn wanneer je bijv. een hond uit het dierenasiel wilt halen waarvan weinig of niets bekend is over achtergrond en voorgeschiedenis. Of om in te schatten of een hond geschikt is voor jouw thuissituatie en leefpatroon. Door te begrijpen hoe spanningspatronen het denken van de hond beïnvloedt, kun je veel voorkomende gedragsproblemen voorkomen of overwinnen en kun je omgang en begeleiding van de hond op maat gemaakt afstemmen op z’n individuele behoeften.

Wat zijn spanningspatronen?

Spanningspatronen zijn gebieden met veel (spier)spanning in het lichaam van een dier. Ze kunnen heel duidelijk voelbaar en zichtbaar zijn en de natuurlijke beweging van een dier in meer of minder mate belemmeren. Of ze zijn subtiel en minder makkelijk te ontdekken. Hoe dan ook, spanningspatronen hebben een effect op de manier waarop het dier functioneert, zowel lichamelijk als op emotioneel en mentaal vlak. Niet alleen kunnen spanningspatronen de manier waarop een hond denkt, voelt en leert beïnvloeden, ze kunnen ook het vermogen van de hond om getraind te worden en zich aan nieuwe situaties aan te passen bemoeilijken.

Lokaliseren van spanningsgebieden

Voordat je ook maar iets kunt doen aan het verminderen van spanningspatronen, zul je ze eerst moeten lokaliseren. Dat kan door de manier waarop je hond beweegt, zowel in vrije uitloop als aan de lijn, goed te bekijken. Daarnaast kun je je handen gebruiken om je observaties te bevestigen of meer specifieke informatie te geven over waar de spanning zich bevindt. Lichamelijke bijzonderheden die kunnen wijzen op spanning zijn bijv.

* Temperatuurverschillen, warme en koude plekken
* Verschillen in de vacht, zoals bijv. roos, opstaand haar of gebieden waar de haren ruwer, droger zijn
* Zwellingen (bobbels/knobbels) en intrekkingen (deukjes)
* Huid en onderliggende spieren trekken zich bij de minste geringste aanraking al samen (als een klein spasmen)
* Een gevoel van strakheid/stijfheid/verharding in de huid of onderliggend spierweefsel
* De hond geeft aan zich ongemakkelijk te voelen door bijv. weg te bewegen, adem in te houden, te verstarren of te grommen.

Wat te doen

Als je spanningpatronen vindt bij je hond, zijn er volop mogelijkheden om daaraan te werken. Het is mogelijk om vrij snel een verschil te verkrijgen in het gedrag van de hond en de manier waarop het dier in het leven staat. Maar het is wel belangrijk, om realistisch te zijn en te bedenken dat sommige spanningspatronen tijd en een geduldige aanpak vragen. Dit hangt er onder andere van af hoe lang het probleem al bestaat en/of van de onderliggende oorzaak. Het consulteren van een dierenarts is van belang als je een onderliggend fysiek medisch probleem vermoedt. Het kan nodig zijn veranderingen aan te brengen in de leefomgeving en de omgang met de hond.In de komende periode zal apart ingegaan worden op veel voorkomende spanningsgebieden in de snuit/bek, de kop (ogen en oren), nek, schouders, rug, staart achterhand, poten en voetjes.

Dit is een bewerking van het artikel “Looking at Dogs in the Present Tense”, van Sarah Fisher, Tellington TTouch® Instructor. Dit artikel is eerder verschenen in de nieuwsbrief ‘TTEAM Connection’ en op de Engelse Tellington TTouch website Vertaald en bewerkt door Beest en Baas.