TTouch – aandachtig aanraken -Linda Tellington Jones
Wat de Tellington TTouch methode nu precies is, wat het doet en hoe het werkt, valt niet in een enkele zin te vatten. De Amerikaanse Linda Tellington-Jones omschrijft de door haar ontwikkelde cirkel vormige aanrakingen, de zogeheten TTouches, als een oeroude, non-verbale lichaamstaal die mens en dier met elkaar gemeen hebben. Wie deze ‘taal der TTouches’ spreekt, kan mooie resultaten met viervoeters bereiken. In 3 achtereenvolgende korte bijdragen geven we tekst en uitleg én tips om zelf aan de slag te gaan.
Oude manier van genezen
Aanraken is misschien wel de oudste manier van genezen. Wie zich stoot, wrijft automatisch over de pijnlijke plek. Even een arm om iemands schouder slaan biedt steun en troost. Wie zich gestrest voelt, gefrustreerd of bezorgd is, gaat vaak helemaal op in de waan van de dag en verliest zich als het ware in de wereld om hem of haar heen. Door aanraken wordt de aandacht teruggebracht naar het eigen lijf, naar de huid, de begrenzing tussen de binnen- en
de buitenwereld. Dat geldt voor mensen én voor honden. Het is niet zo dat TTouch elke hond totaal verandert.
In onze hectische maatschappij is het niet mogelijk alle angsten, frustraties en stress uit een hondenleven
weg te nemen, ook niet met behulp van de Tellington TTouch methode. Net zomin biedt deze techniek een garantie dat de reactieve hond die de kat graag te grazen neemt na enkele TTouch-sessies voortaan relaxed zijn mand met poezen deelt. Waar TTouches en Tellington lichaamswerk in een relatief korte tijd wél voor kunnen zorgen, zijn het
reduceren van stress in zijn algemeenheid, het vergroten van lichamelijk welzijn, het verbeteren van zelfvertrouwen en het verdiepen van contact tussen hond en baas.
Verrassend
Mensen die voor het eerst zelf de TTouches aan den lijve ervaren, zijn vaak verrast door de lichtheid ervan, dat geldt zeker voor wie bekend is met massagetechnieken. Kenmerkend voor alle TTouches is namelijk dat de aanraking vlinderlicht is. De verrassing wordt nog groter wanneer men vervolgens het effect van TTouch voelt. Mensen geven vaak aan kalmte, innerlijke rust en focus te ervaren, en ook lichamelijke sensaties als tintelingen, een zwaar of juist licht gevoel in armen en benen en het weer warm worden van koude handen en voeten. Niet zelden melden mensen met lichamelijke klachten naderhand dat verkrampingen, pijn en stijfheid verminderen en soms zelfs verdwijnen.
Zelf uitproberen
Om te oefenen in het met aandacht en intentie aanraken, is de TTouch die ‘Noah’s March’ wordt genoemd heel goed om mee te beginnen. Dit is een ogenschijnlijk simpele strijkende aanraking, die wordt uitgevoerd met een vlakke en ontspannen hand, zodat de contouren van het hondenlichaam goed gevolgd kunnen worden. Invoelend en in rustige lange halen wordt het hele hondenlijf afgestreken, van kop tot (en met de) staart en van top tot (en met de) teen. Dit doet je met de haarrichting mee.