Tellington TTouch® Training

De Tellington TTouch® methode is een positieve trainingsmethode met verschillende invalshoeken, die het beste resultaat opleveren als ze gecombineerd worden.
Centraal staat dat dat er een verband is tussen lichaamshouding en gedrag. De methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. De diverse invalshoeken zijn te omschrijven als:

Aanraken met de TTouches

De Tellington TTouch® is een speciale manier van aanraken, waarbij uitgegaan wordt van een cirkelvormige beweging met de vingers en de handen op het gehele lichaam van het dier; de TTouches. Op het oog lijken de TTouches wel wat op massage, maar dat is het niet! De TTouches verbeteren het gevoel van het eigen lichaam en maken het dier zekerder in zijn bewegingen én zijn gedrag. Het leervermogen wordt hiermee vergroot. Daardoor kunnen blijvende positieve resultaten worden bereikt bij zowel fysieke klachten als gedragsproblemen. De TTouches werken via de huid in op het zenuwstelsel en hebben een ontspannende werking. Naast de circulaire TTouches zijn er ook strijkende en liftende TTouches.

Gebruik van hulpmiddelen op het lichaam

We gebruiken bij de training verschillende hulpmiddelen om het dier zich meer bewust te maken van zijn lichaam en hem zekerder te maken in zijn eigen lijf. Bij lichaamswerk worden TTouches toegepast op een specifiek onderdeel van het lichaam, zoals oren, staart of mond. Voor gezelschapsdieren gebruiken we een lichaamsbandage of Thundershirt, een lichaamstuig, een balanslijn voor de borst. Voor paarden gebruiken we een lichaamsbandage, de lariat halsring, de lindel-sidepull, het rollerbit. Voor dieren die niet makkelijk iemand in hun persoonlijke zone toelaten, kun je werken met de magic wand (aanraakstok), een neparm, kwasten, veren en zachte doekjes.

Grondwerk/balanstraining: anders leren bewegen

Grondwerk is een onderdeel van de TTouchmethode. Hierbij worden aan het dier nieuwe ervaringen aangeboden in de vorm van een parcours waar het langzaam doorheen geleid wordt. Het dier leert zijn lichaam beter te organiseren, komt meer in balans en dat heeft effect op hoe hij om zal gaan met de verschillende situaties waarin hij terecht komt tijdens zijn leven. Door verschillende lijnvoeringstechnieken en kennismaking met verschillende ondergronden, leert een dier zich beter te concentreren en zijn lichaam beter in balans te gebruiken. We gebruiken daarbij verschillende ondergronden (zeil, gras, beton, tapijt), parcoursen van palen waar het dier tussendoor loopt (zigzag, labyrinth) en hoogteobjecten (opstapjes, sprongen op lage hoogte, ladder).Uw band met het dier versterken

Als baas zult u tijdens de sessies eenvoudige TTouches en lichaamswerk aangeleerd krijgen, zodat u hier thuis verder mee aan de slag kunt. Ook het grondwerk zal een samenwerking vragen tussen u en uw dier, waardoor u beter op elkaar ingespeeld zult raken en uw band zal versterken. TTouch® helpt bij gedragsproblemen, maar kan zeker ook bijdragen aan herstel na ziekte of operatie. Het is daarnaast een fijne methode om uw dier gewoon te laten ontspannen.

Monique Staring en Sylvia Haveman zijn initiatiefnemers en organisatoren van de door Linda Tellington Jones gecertificeerde weektrainingen en het opleidingstraject Tellington TTouch® voor gezelschapsdieren en Tellington TTouch® voor paarden in Nederland.

Neem contact op 🙂

Heeft uw dier klachten en wilt u deze met mij bespreken? Of bent u benieuwd naar mijn werkwijze? Misschien een andere vraag? Neem contact met mij op en we bespreken de mogelijkheden.