Kwispelende vrienden op vier modderige poten, gepassioneerde sporters met snelle bewegingen, hard werkende jagers met scherpe zintuigen, waakse huis-, haard- en baas beschermende mannetjesputters of heerlijk warme snurkende knuffelhonden op de bank…….you name it….. het is een hond !
De hond is een belangrijke metgezel voor de mens geworden sinds hij duizenden jaren geleden de beslissing nam de prehistorische mens te volgen en we willen hem niet meer missen. Voor de meeste eigenaren en hondenprofessionals is de relatie met de hond harmonieus en gebaseerd op vertrouwen, waardering en samenwerking. Bazen wensen honden met een sterk gestel, een goede anatomische bouw en een stabiel karakter. Veel honden hebben dit maar vaak ook worden baasjes geconfronteerd met een aantal uitdagingen………
Niet alle honden hebben de ideale bouw en de biomechanica maakt dat zij daardoor gevoeliger zijn voor lichamelijke klachten. Klachten in gewrichten, spieren en andere weefsels kunnen geleidelijk ontstaan en de baas voor een raadsel stellen. Niet alle honden hebben een stabiel gedrag door een combinatie van karakter en de ervaringen die zij in hun leven hebben opgedaan en de baas van licht verbaasd tot flink wanhopig maken. Er is een duidelijke relatie tussen ongewenst gedrag en onderliggende lichamelijke zaken of bijvoorbeeld vastgehouden spanning in (een deel van) het lichaam van de hond.
Honden laten zich niet snel in de kaart kijken en weten (kleine) lichamelijke problemen goed te verbloemen en bazen zijn niet allemaal even goed geschoold om de soms hele kleine signalen op te merken. Een chronische pijn of ongemakkelijk gevoel, zeker als dat er langzaam insluipt, ondergaat de hond alsof het erbij hoort maar plaagt hem wel en kan zijn humeur en flexibiliteit behoorlijk beïnvloeden. Dat hij toch graag achter zijn bal of de kat aanzit heeft meer met zijn onhoudbare passie te maken waardoor hij zijn problemen even “overruled”.
Beest en Baas wil eigenaren helpen zowel de lichamelijke als de eventuele gedragsproblemen te onderkennen en aan te pakken en samen met de baas te zoeken naar oplossingen die de hond op alle fronten in balans brengen en daarnaast een plezierige en verrijkende ervaring is voor beiden. Beest en Baas doet dit door het aanbieden van individuele consulten (Tellington TTouch, dierfysiotherapie, massage, acupunctuur) en workshops.